Agneta Fagervall, tandsköterska vid Folktandvården i Luleå. Foto: Sara Sällström, SR Norrbotten.

Folktandvården sparar med sms

Påminnelser via sms-meddelanden fortsätter att spara resurser åt Folktandvården i länet. Fortfarande motsvarar den tid som tandläkarstolarna står tomma den behandling som tio tandläkare kan ge på ett år. Innan påminnelserna infördes motsvarade det 13 tjänster.

Förra året gick 4,4 procent av den kliniska behandlingstiden åt till att vänta på patienter som inte kom. 2007 var det fem procent. Skillnaden mellan de åren motsvarar ungefär en tandläkartjänst.

Påminnelserna infördes i början av 2007 för att få fler att komma på avtalad tid. Agneta Fagervall som är tandsköterska på Örnäsets tandvårdsklinik ser ett tydligt samband mellan sms:en och att fler kommer.

– Det är många som ringer när sms:en har gått ut dagen innan klockan tolv och bokar om sin tid. För då upptäcker de att de kanske inte har tid att komma, säger hon.

Men trots alla positiva ord om sms-påminnelserna blir det fortfarande en hel del onödig väntetid när patienter inte dyker upp. Något som kanske kan förbättras ytterligare, enligt Agneta Fagervall.

– Vi har fortfarande så att man kan lämna återbud på klinikens e-postlåda, så jag vet inte om man kan bygga ut det på något sätt också. Men samtidigt är det ju patienterna som också måste ta sitt ansvar att komma på de bokade tiderna, säger hon.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".