Isproblem för vindkraften i fjällen

Is som bildas i kall och fuktig miljö ställer till problem när man ska nyttja vindkraften i fjällen. Men nu har företaget Skellefteåkraft, som nu till hösten i Arjeplog ska bygga en av de första större fjällanläggningarna i landet, testat en ny teknik som innebär att man löser problemet med is på rotorbladen.

Det var när man utförde vindmätningar på berget Uljabuouda, en milj sydväst om Arjeplog, som mätmasten helt enkelt inte klarade av de väderförhållanden som var i området. Isen tillsammans med vindförhållandena fällde masten.

– Vi har haft mätmaster som har tippat på grund av att den inte pallade med att stå där helt enkelt, berättar ingenjören Björn Eklund apropå de fyra vindkraftsnurror som företaget nu ska börja bygga på Uljabuouda till hösten, och de ytterligare sex snurrorna som ska byggas under nästa höst.

Faktum är att det är fukten, snarare än kylan i sig, som visat sig vara den stora och svåra utmaningen när det handlar om att ta tillvara vinden som en naturresurs på de stora inlands- och fjällvidderna.

Det räcker egentligen med lite rimfrost på rotorbladen för att skapa energiförluster och även vibrationer som sliter på lager och växellådor.

Nu har Skellefteåkrafts entreprenör och samarbetspartner utvecklat en ny teknik där man lägger in värmefolie i bladet som helt enkelt värmer bort isen.

– När det behöver värmas så slår det här systemet till och så ser det till att det inte blir is, säger Björn Eklund. 

Innan isen bildas alltså?

– Ja det är det som är målet åtminstone att det ska funka på det sättet, säger han.

Tror du att den här modellen att det är en erfarenhet som också andra vindkraftsverk kommer kunna använda sig av i den här väldigt speciella fjällmiljön?

– Ja, det tror jag absolut, konstaterar projekt- och utredningsingenjören Björn Eklund.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".