Skogsbränder spräcker budget

Sommarens många skogsbränder gör att flera räddningtjänster i länet riskerar att spräcka sin budget. För Räddningstjänstförbundet i Östra Norrbotten har skogsbränderna inneburit fördyrningar på flera hundra tusen kronor.
- Bara övertidsersättningen för deltidsbandmännen kommer att kosta ett cirka 270.000 kronor och då har jag inte räknat med övriga kostnader, som bränsle och entreprenadskostander, säger räddningschefen Arto Koivumaa. Räddningstjänstförbundet Östra Norrbotten omfattar kommunerna Kalix , Haparanda och Övertroneå och där har man fram mellan maj och mitten av augusti i år haft 29 mark- eller skogsbränder att bekämpa. Det är dubbelt så många skogsbränder som det brukar vara under ett normalår. Som en följd har även brandmännens övertidsersättning fördubblats. Det gör att Räddningstjänstförbundet i Östra Norrbotten troligtvis kommmer att spräcka sin budget i år. - Skogsbränder går inte att förutse och vi måste ju bekämpa alla bränder som vi har. Vi kommer förståss att försöka spara in på det vi kan, men det är svårt att skära i en redan slimmad organisation, säger Arto Koivumaa, räddningchef i Räddningstjänstförbundet Östra Norrbotten.
Jeanette Öhgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".