Svårt att hitta praktikplats

På grund av lågkonjunkturen och den stigande arbetslösheten har det blivit svårt för elever som läser praktiska gymnasieprogram att få praktikplatser. I Luleå har skolan därför startat egna projekt för att eleverna ska få möjlighet att lära sig samma saker som om de varit ute på en arbetsplats.

Stefan Norberg är lärare på byggprogrammet i Luleå. Han ser en klar skillnad mellan i år och tidigare år.

– Nu är det jättesvårt att få ut eleverna på företag. För det är liten beläggning för företagen. De varslar ju eget folk och det verkar vara tungt, säger han.

Samtidigt konstaterar han att utbildningen inte ska drabbas trots att det är lågkonjunktur i branschen.

– Men det är ju svårt för eleverna. De vill ju ut på företag och visa upp sig för att ha en chans senare att få ett arbete. Det är ju självklart, säger Stefan Norberg.

Praktiken är en stor del av utbildningen. Eleverna har 15 veckors arbetsplatsundervisning och i år är det nästan ingen som kunnat få det.

Istället har skolan startat olika byggprojekt för att eleverna ska få möjlighet att lära sig samma saker som om de hade varit på en praktikplats.

Mattias Kristoffersson går sista året på byggprogrammet i Luleå och han tror det kommer bli svårt att få ett arbete inom byggbranschen efter studenten.

– Man får väl försöka få något annat jobb till det blir bättre, säger han.

Elin Sundström, SR Norrbotten
elin.sundstrom@sr.se