Mordrättegång i Gällivare

I dag inleds rättegången mot den mordåtalade 21-åringen från Kiruna som i slutet av januari i år knivdödade en 20-årig man. Mannen avled efter ett knivstick i hjärtat. Den mordåtalade 21-åringen nekar till mord.

Händelsen utspelade sig i ett trapphus i en hyresfastighet i Kiruna.

Det var den 29 januari efter en kväll på krogen som 20-åringen och den åtalade hade kontakt via telefon och sms. Samtalen handlade bland annat om flickvännen till den åtalade som 20-åringen tidigare varit tillsammans med. Den åtalade skickade sms där han hotade att döda 20-åringen.

Slutligen anlände den nu döda mannen till fastigheten där den åtalade var tillsammans med flickvännen. Den mordåtalade har i förhör uppgett att han var rädd och tog med sig en kökskniv när han skulle träffa mannen. Kökskniven höll han dold bakom ryggen uppger han i förhören.

Innanför entrédörren utbröt handgripligheter och den åtalade har uppgett att 20-åringen tog tag i hans krage och runt hans hals. För att freda sig tog han fram sin högra hand där han höll kniven och gjorde en rörelse så att kniven gick in i bröstet på 20-åringen. När mannen föll greps han av panik. Han sprang tillbaka till sin flickväns lägenhet där han sköljde av den blodiga kniven.

Polis och ambulans larmades till platsen av 20-åringens kamrater och tio minuter efter greps den nu mordåtalade mannen i lägenheten hos flickvännen.

Enligt rättsläkarens rapport är det mindre troligt att mannen själv ska ha gått in i kniven.

Rättegången hålls vid Gällivare tingsrätt i Kiruna och beräknas pågå under två dagar.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".