Svensk och norsk polis samarbetar i Kirunafjällen. Foto: Reine Sundkvist/SR Norrbotten.

Norsk och svensk polis i samarbetar

Under påsken fanns den norska polisen tillsammans med den svenska polisen för att bevaka den massiva skotertrafiken i Kirunafjällen. Det var ett samarbete som blev lyckat.

Många norska turister finns just nu i länet för att köra snöskoter i den norrbottniska fjällvärlden. Roine Nordström vid polisen i Kiruna tycker att samarbetet med den norska polisen är helt suveränt.

- Den norska polisen har de rätta kontakterna så att de snabbt kan fråga om olika typer av felaktigheter på norska fordon. Det har vi gjort här. Vi hittade en skoter som visade sig vara stulen i Norge. Den håller vi på och kollar upp nu så att det inte är någon tjuv som sitter på den, säger han.

Det har också varit en massiv kontroll av nykterheten hos bilisterna och skoterförarna i Kiruna under påsken. Polisen gjorde 822 alkotester. Två av dem visade på rattonykterhet och en på drogpåverkan. Samtliga var bilförare. Det innebär att ingen skoterförare visade på alkohol i kroppen i polisens alkotest.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".