Aitikgruvan kör på som vanligt

Trots rådande lågkonjunktur och ekonomisk kris i världen så påverkas inte Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare. Produktionen av koppar fortsätter oförminskat.

- Om vi går till vår smältverksdel så har vi ju dragit ned produktionen på våra kopparsmältverk. Detta påverkar emellertid dock inte Aitikgruvan, säger Marcela Sylvander informationschef vid Boliden.

Bolidens två kopparsmältverk, Rönnskär utanför Skellefteå och Harjavalta i Finland har minskat produktionen av kopparmetall från årsskiftet med nästan 20 procent jämfört med förra årets produktion. Men eftersom Aitikgruvans kopparslig bara utgör 20 procent av Rönnskärs behov så påverkas inte brytningen av koppar i de egna gruvorna.

- Aitik går på som vanligt och Aitik 36 som är vårt expansionsprojekt där, löper också på som planerat, säger hon.

Finns det några planer på att det kan bli produktionsneddragningar med personalneddragningar som följd i Aitikgruvan?

- Man ska ha klart för sig att framförhållningen i dagsläget när det gäller marknaden i stort och även vår bransch är väldigt, väldigt kort, säger hon.

Hur kort är framförhållningen?

- Det är svårt att sätta någon tid på det, svarar Marcela Sylvander.

                  Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".