Bolidenaktien stiger i värde

I går tisdag steg Bolidens aktier rakt upp och på eftermiddagen hade aktien lyft med 12,25 procent. Priset på koppar har ökat med 50 procent sedan årsskiftet.

Ola Södermark, finansanalytiker hos Swedbank Markets, är överraskad över uppgången.

- Den sista tidens uppgång har nog tagit de flesta lite grann på sängen, skulle jag nog vilja säga, menar han.

Marknadens så kallade riskaptit har kommit tillbaka och uppgången på börsen skulle kunna betyda att världsekonomin är på gång att vända.

Kina sägs importera mer metall och då framförallt koppar. Kopparpriset har ökat med 50 procent sedan årsskiftet men har fortfarande långt kvar för att nå prisnivåerna för ett år sedan.

Enligt Ola Södermark är aktiebörsen oftast flera steg före. Så det kan dröja innan en förbättring syns.

- Aktiemarknaden ligger två till tre kvartal före, men det är för tidigt att säga att man kan se en riktig vändning. Det är ju några jobbiga kvartal framöver här trots allt. Men just nu är det lite mer positiva vindar, förklarar han.

Hur länge ska en uppgång hålla i sig för att den ska kunna kallas stabil?

- Det är väldigt svårt att säga, det är för tidigt än tycker jag. Men det är inte omöjligt att vi kan se en uppgång här närmaste tiden. Och sedan kan det komma något bakslag under sommaren, det är inte alls omöjligt. Det brukar komma några bakslag efter sådana här uppgångar. Sedan stabiliseras det och hittar nya högre nivåer hela tiden och det kan fortsätta uppåt, säger Ola Södermark.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se