Renkalvarna går en tuff vinter till mötes

På vissa håll i fjälltrakterna är det ont om föda för renarna och det kan leda till att renkalvarna får svårt att klara vintern. Det är den torra och varma sommaren som nu ger effekter på rennäringen.
Torkan i fjälltrakterna har gjort att det på sina håll är mindre föda och värmen gör att renarna bli stressade. Lars Anders Baer som är Sametingets styrelseordförande säger att det är viktigt för rennäringen att det nu kommer ordentligt med regn. Dessutom är det nödvändigt att renkalvarna inte stressas ytterligare av jägarna i samband med småviltsjakten. - De behöver lugn och ro för att kunna äta upp sig inför vintern, säger Lars Anders Baer. Erik Gustavsson som är chef för länsstyrelsens rennärings- och jaktenhet säger att alla som löser jaktkort kommer att få information om det känsliga läget. Däremot kommer det inte att bli fler förbud mot småviltsjakt i fjälltrakterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".