Utökat samarbete vid gränsen

För att förebygga brott och brottslig verksamhet har polisen i Arjeplog intensifierat samarbetet med norsk tull och polis. Förhoppningen är att samarbetet ska resultera i att fler personer som begår brott ska lagföras.

Samarbetet inleddes redan i höstas, eftersom man sett att det fanns många likheter mellan den brottsliga verksamheten på båda sidor av gränsen. Enligt Anders Holmlund, polis i Arjeplog handlar det till stor del om narkotika och stöldgods som transporteras längs riksväg 95.

För en tid sedan åkte Anders Holmlund tillsammans med en kollega över till Norge för att träffa såväl tull som polis där man diskuterade samarbete, informationsutbyte och framtiden.

- Vi kom fram till att det som brister mest i dagsläget är informationsutbytet, det stannar vid landsgränsen. Därför har vi öppnat upp lite nya vägar för att kunna delge varandra information och redan nu tycker vi att vi har fått ett bättre infoflöde över landsgränsen, säger Anders Holmlund.

Genom kartläggning och informationsutbyte över landsgränsen hoppas man nu kunna lagföra fler personer som begår brott.

Finns det några nackdelar med samarbetet?

- Nackdelarna är väl att vi inte kan agera inne i Norge och de kan inte agera inne i Sverige. Vi kan vara med som observatörer men det pågår diskussioner på högre nivå om ett avtal med Norge och Finland där jag vet att vår länspolismästare är en ivrig förespråkare för ett samarbete mellan länderna.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".