Arvidsjaur ville inte hindra elever

Arvidsjaurs kommun har inte bett att elever från Moskosel och Glommersträsk ska hindras från att gå i skolan i grannkommunerna när elevernas skolor läggs ner. Det säger Rune Grankvist som är ordförande för kommunfullmäktige i Arvidsjaur om två brev som skickades till Älvsbyn och Skellefteå i mars.

Högstadierna i Glommersträsk och Moskosel läggs ner till hösten. Eleverna vill då hellre till Jörn och Vidsel än till andra skolor i Arvidsjaur.

Det här påpekas i brevet till Skellefteå:

”En sådan lösning av utbildning skulle medföra stora kostnader för Arvidsjaurs kommun i form av interkommunala avgifter.

Vid skolgång av elever från Glommersträsk i skolan i Jörn skulle således detta bli en fördyring för vår kommun i stället för en planerad besparing.”

En liknande formulering finns i brevet till Älvsbyn om skolan i Vidsel.

Men Rune Grankvist, ordförande i Arvidsjaurs kommunfullmäktige, menar att kommunen bara ville påpeka att den vet hur skollagen fungerar.

Så här står det också i breven:

”Vi är dock helt införstådda i FN: s barnkonvention och skollagens bindande skrivning när det gäller skollagen.”

Här säger lagen att grannkommunerna kan ta emot eleverna. Men varför det alls var nödvändigt att skicka breven vill inte Rune Grankvist kommentera. Inte heller att formuleringen om kostnaden för Arvidsjaur skulle vara ett sätt att få Älvsbyn och Skellefteå att säga nej till eleverna.

Breven har fått en del uppmärksamhet i media, och Skellefteå har nu skickat ett svar på uppdrag från barn- och grundskolenämnden där det står att kommunen tänker följa skollagen. I Älvsbyn ska frågan upp i nästa kommunstyrelsemöte.

Sara Sällström, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".