Katarina Lundborg jobbar som biomedicinsk analytiker på det kemiska laboratoriet på Sunderby sjukhus. Foto: SR Norrbotten.

Skev åldersstruktur hotar patientsäkerhet

Fler unga måste börja jobba som biomedicinska analytiker. Annars kan patientsäkerheten i Norrbotten vara hotad vid kommande pensionsavgångar. Det menar personalen på Sunderby sjukhus utanför Luleå.

De biomedicinska analytikerna på Sunderby sjukhus analyserar prover från hela länet och kan till exempel påvisa blodbrist och leukemi.

Där finns drygt 70 biomedicinska analytiker. Men efter en tid av ansträngd ekonomi med anställningsstopp i perioder så är bara 11 av dem under 50 år. En liknande åldersstruktur finns i hela länet och det kommer att märkas när många börjar gå i pension om några år.

– Det kan betyda att patienter får längre vårdtider, att det tar längre tid innan doktorerna kan ställa rätt diagnos, säger Ann-Christine Rutqvist.

Ann-Christine Rutqvist vill ha praktikperioder där nyutbildade får chansen att lära sig jobbet ordentligt. Och inför ett besök på laboratorierna i går från flera gruppledare i landstinget så såg Bo Hultin från Moderaterna fram emot att lära sig mer om problemet och vilka lösningar som kan behövas.

– Det är prioriteringsfrågor. Och som oppositionspolitiker kan man då ställa frågor hela tiden. Dels i verksamheten men också ställa frågor till de som är makthavande och har det politiska ansvaret idag, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".