Lövholmens sågverk läggs ned. <br>Foto: Rolf Ericson, Scanpix.

Fortfarande hopp för sågen

Beskedet från Setras ledning vid mbl-förhandlingarna med fackförbunden som avslutades i går är att Lövholmens sågverk läggs ned. Men facken hoppas fortfarande.

Första beskedet från Setra kom i höstas. Beskedet var att minska produktionen vid Lövholmen. En utredning av Setras styrelse kom i februari och den sa att sågverket ska läggas ned. En löntagarkonsult togs in som tycker att Setra borde ha kvar alla sågverk i norr. Rolfs, Malå och Lövholmen. Man skulle då köra färre skift. Men ledningen håller inte med.

Gösta Utterström är facklig företrädare för Skogs- och träfackets medlemmar på Lövholmens sågverk.

– Företaget hävdar att det är för dyrt att ta bort ett skift, säger Gösta Utterström.

Som det ser ut nu kommer sågningen vid Lövholmen att upphöra vid halvårsskiftet. Fackförbunden har nu en vecka på sig att bestämma sig om de vill gå vidare med centrala förhandlingar. Annars väntar lokala förhandlingar om det inte blir som facken hoppas.

– Vår förhoppning är att det ska dyka upp en ny ägare med muskler och kapital som kan vidta åtgärder för att få upp lönsamheten.

Tror du att det går att få bättre
lönsamhet vid Lövholmen?

– Ja, enligt konsultrapporten så har vi den bästa tekniska statusen och de bästa utvecklingsmöjligheterna. Då tycker jag det ser hoppfullt ut för oss, säger Gösta Utterström.

Jon Hedström, SR Norrbotten
jon.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".