Nina Wikstedt (vd Quality Hotel), Martin Theorin (Luleå Convention Bureau), Elisabet Ennefors (Visit Luleå), Göran Widén (Brändö konferens). Foto: Reine Sundkvist/SR Norrbotten.

Luleå kan utvecklas mer som konferensstad

I tre års tid har Luleå Convention Bureau jobbar med att locka stora kongresser och möten till Luleå. Och utvärderingen av projektet visar att Luleå har utvecklats som konferensstad, men att det finns mer att göra.

– Vi har lärt oss enormt mycket på resan, säger Elisabeth Ennefors på Visit Luleå.

Hon har jobbat med projektet som har gett ett antal större möten under den period det pågått, och även bokningar inför framtiden.

– När vi börjar räkna i ekonomiska effekter ser man att det har genererat bra mycket till staden. 80 miljoner har vi kalkylerat med hittills, säger hon.

Fram till 2011 kommer alltså konferenser och kongresser att omsätta 80 miljoner kronor bara i Luleå.

Martin Theorin har jobbat med projektet i Stockholm för att locka gäster till Norrbotten och Luleå.

– Länet har utvecklats enormt men framför allt Luleå stad har utvecklats enormt. Framför allt har de olika entreprenörerna hittat sina roller, ibland är man en underentreprenör och ibland en huvudentreprenör, säger han.

Projektet avslutas den 31 december men Göran Widén på Brändö konferens menar att arbetet måste fortsätta även under 2010.

– Vi hoppas hitta en fortsättning på det. Vi behöver fortsatt kontinuerligt bearbeta de här stora mötena, för ofta är det tre till fyra års framförhållning på dem. Släpper vi det nu så gör vi något dumt.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".