Forskare ska lägga mer tid på forskning

För att underlätta för forskarna ska nu Luleå tekniska universitet bland annat anställa två specialister som hjälper till att söka finansiering. Specialisttjänsterna väntas vara tillsatta till sommaren.

Forskningsanslagen är forskarnas lön och de pengar dom har till förfogande att bedriva sin forskning. Myndigheter, organisationer och företag är dom största bidragsgivarna till forskning, men det är inte helt lätt att veta var pengarna finns eller vad som krävs för att få dem.

Maria Udén är forskare på LTU, och hon vet hur mycket tid ansökningar om forskningsmedel tar.

– Under 2007 och 2008 tillbringade jag säkert fem-sex månader bara på ansökningar.

Men det handlar inte om att någon ska skriva ansökningar åt forskarna, det är själva utformningen, formuleringarna, och var man ska vända sej för att ha bäst chans att få pengar, som specialisterna ska hjälpa till med.

– Specialisterna ska vara ett stöd år forskarna, säger Staffan Sarbäck, direktör på LTU.

Förutom de två specialisterna på forskningsfinansiering ska universitetet även anställa en specialist på finansiering från utlandet, till exempel organisationer inom EU, och en så kallad fundraiser.

En fundraiser är en expert på att hitta alternativa bidragsgivare och finansiärer, inte bara till den forskning universitetet bedriver utan även annan verksamhet.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se