Olika hjärtvård för kvinnor och män

Kvinnor med hjärtbesvär riskerar att få ett annat bemötande i vården än män. Forskaren Karin Schenck-Gustafsson på Karolinska institutet säger att gamla föreställningar om hjärtinfarkter kan påverka hur kvinnor bemöts i vården.

- Förr hette det att det bara var män som kan få hjärtinfarkt. Bland annat berodde det på att man hade statistik från Världshälsoorganisationen, WHO, där man avslutade statistiken vid 60 års ålder. Och det är så att kvinnor är äldre än så när de får sin hjärtinfarkt, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Hon tror att den felaktiga uppfattningen lever kvar att kvinnor inte drabbas av hjärtinfarkt och att det kan göra att kvinnors hjärtan inte undersöks lika ofta som mäns. Det minskar förstås chansen att upptäcka både infarkter och andra hjärtbesvär.

I P1 sänds en dokumentär klockan 14.00 i dag lördag, som har gjorts av Maria Lindgren från Boden. Hennes mamma dog förra året av ett brustet blodkärl, utan att ha fått sitt hjärta ordentligt undersökt. I dokumentären berättar Maria Lindgren att hennes mamma sökt hjälp flera gånger, bland annat för bröstsmärtor, men att läkarens diagnos var stress.

Karin Schenck-Gustafsson planerar nu att starta en studie av anmälningar som kommit in till Patientnämnden om felaktigt bemötande i vården.

- Vi vet att det är fler kvinnor än män som anmäler, och framför allt på grund av bemötandefrågor. Vi ska försöka penetrera vad det beror på, säger hon.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".