Minelcos VD Per-Erik Lindvall tros att 2009 kan bli ännu bättre än 2008 som blev det bästa året i företagets historia. Foto: Jon Hedström.

Minelco går bra trots lågkonjunkturen

LKAB:s mineralbolag Minelco påverkas mindre av lågkonjunkturen än sitt moderbolag. Eftersom dotterbolaget har många olika branscher som sina kunder så ser inte Per-Erik Lindvall vd i Minelco med särskilt stor oro på den närmaste tiden.

- Nu säljer vi ju också till lite olika områden och en del går lite tyngre och en del går inte fullt så illa, så det är lite blandad kompott, säger han.

Minelco har idag drygt 400 anställda i ett dussin länder runt om i världen.

Magnetitmalmen från LKAB:s järnmalmsgruvor används bland annat till rening av vatten och i betong till gasledningsfundamenten som leds under våra världshav. Ett annat område är olika miljöförbättringar. Här ser inte Per-Erik Lindvall någon avmattning utan snarare en ökning.

- Det är sådant som hos oss är lite miljörelaterad applikation, till exempel våra kunder som gör vattenreningskemikalier. Den marknaden växer fortfarande trots lågkonjunkturen och det är väl mer att den är mer betingad utav det ökade miljömedvetandet som finns överallt som gör att den typen av produkter växer. Det är inte så konjunkturrelaterat kanske, förklarar han.

Trots tillväxt så minskar antalet anställda men det är inte direkt kopplat till dagens världsekonomi.

- Generellt sett så minskar vi, så på det stora hela kommer vi kanske att vara ett företag som är tio procent färre anställda under det här året. Det skulle inte förvåna mig om det slutar så, men det är inget mål i sig som vi har, påpekar han.

Minelco har ungefär 25 anställda i Sverige dessa påverkas inte alls. För här sker arbetet med vattenreningskemikalier och betongfundament, de områden som växer.

- Därför att den delen av verksamheten har vi faktiskt tillväxt i fortfarande, säger Per-Erik Lindvall.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".