Josée Kobylak, förskollärare på Välkomsten i Luleå tillsammans med några barn. Foto: Helene Alm/SR Norrbotten.

Nyanlända barn välkomnas på bästa sätt

Luleå har blivit utvald till en av landets mest framgångsrika kommuner när det gäller sättet att ta emot nyanlända barn. Tacka Välkomsten för det.

Det är Sveriges kommuner och landsting som valt ut 17 kommuner med dom bästa resultaten för nyanlända elever. Det gäller dels andel behöriga till gymnasiet, dels andelen som uppnått målen i alla ämnen.

Luleå är en av dessa kommuner som nu ska ingå i en särskild undersökning där man vill ta reda på varför det gått så bra. Tanken är att de 17 kommunerna ska kunna tjäna som förebild för andra.

Luleå är idag ensamt i landet om att ha en skola för nyanlända barn med alla stadierna från förskola till gymnasium.

På Välkomsten i Luleå får alla nyanlända barn grunderna i svenska, matematik och i hur den svenska skolan och samhället fungerar. Man har inte någon tidsbegränsning, utan barnen går vidare till vanlig skola när de uppnått kunskapsmålen i svenska som andra språk.

Barnen stannar i snitt sex månader på Välkomsten, men beroende på deras personliga förutsättningar och situation är några redo efter bara ett par månader, medan andra får stanna i över ett år.

Skolan som funnits i två år har idag omkring 100 elever från 33 olika språkgrupper. 

Helene Alm, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".