Miljöförändringar i Bottenviken

Under senare år har det skett stora förändringar av det marina livet i Bottenviken. Flera viktiga arter har mer eller mindre försvunnit. Det visar en rapport från miljöövervakningen vid Umeå marina forskningscentrum.
Det är bland annat vid kontrollstationerna i Rånefjärden och Pite-Rönnskär som man sett dom oroväckande förändringarna. Vitmärlan som är viktig föda för fiskar och dessutom betydelsefull för syresättningen av havsbottnarna, har i princip försvunnit. Tidigare kunde forskarna räkna till mellan 3 000 och 10 000 vitmärlor per kvadratmeter bottenyta. Idag är det bara ett fåtal individer kvar på samma yta. Kjell Leonardsson, marinbiolog på Umeå marina forskningscentrum, tror att nedgången har med klimatet att göra. - Varma nederbördsrika höstar med stora avrinningar från land har gjort att vitmärlornas naturliga föda har spätts ut, säger Leonardsson. På Umeå marina forskningscentrum tror man att den stora nedgången är tillfällig. Men fortsätter dom här extrema klimatvariationerna är det inte säkert att vitmärlan lyckas att komma tillbaka, säger biologerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".