Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på barnsjuksköterskor

Det är stor brist på barnsjuksköterskor vid Sunderby sjukhus och det är framför allt under nätterna som det är svårt att besätta tjänsterna.
Bristen på barnsjuksköterskor har fått till följd att enhetschefen vid barnavdelning 44, Britt-Inger Isaksson, allt oftare förlita sig på inhyrningsföretag och att personalen tar på sig extra pass. Nattpersonalen är en personalkategori som Britt-Inger Isaksson vill att landstinget ska prioritera. Det ska vara lönt att jobba natt då det enligt henne är ett slitigt arbete. - Många orkar inte jobba natt, mer än under en kortare period, säger Britt-Inger Isaksson. För tillfället är samtliga sex nattjänster vid barnavdelning 44 vakanta, vilket till exempel resulterat i att 23 av nattpassen i september är obemannade. Även vid barnintensiven är det svårt att tillsätta nattpersonal, medan man vid barn- och ungdomsmottagningen har bemannat samtliga sju dagtjänster. En nattsjuksköterska arbetar i snitt 67 procent, vilket motsvaras av sju nätter under tre veckor. På en fem veckors period blir det ungefär tio-elva nätter. Ser man på ersättningen ger det i plånboken, med OB-tillägg, en lön som motsvarar 75 procent av en barnsjuksköterskas ordinarie lön. - Det klarar inte personalen att leva på. Man måste värdera nattarbetet mer, säger Britt-Inger Isaksson. Vill prova ny schemaläggning För att komma till rätta med bristen på barnsjuksköterskor tror Britt-inger Isaksson också att det behövs en aktiv rekrytering av sjuksköterskor som är intresserade av att vidareutbilda sig inom barnmedicin. Dessutom vill nattpersonalen vid barnavdelningen även få lov att prova samma arbetstidsschema som man på försök använt vid intensivvårdsavdelningen och akuten i Sunderbyn. Ett schema som kvoterat arbetstiden så att olika nätter är olika mycket värda. Sammantaget är personalen som fått prova på schemat nöjda, då det gett de mer betalt och mer ledighet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".