Magnus Holmgren, Lina Åhl, Jenny Holmgren och Rasmus Beyron från Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Tryckt stämning i Gällivare

Ungdomarna på gymnasiet i Malmberget är ganska säkra på att man måste umgås i vissa kretsar för att erbjudas droger. Detta med anledning av helgens drogrelaterade dödsfall i Malmberget när en 19-årig kvinna och en 21-årig man hittades döda.

Lina Åhl, Jenny Holmgren och Rasmus Beyron på gymnasiet i Malmberget är förvånade och chockade.

- Jag tror många, inte bara jag själv, inte riktigt trodde det var sant, säger Lina Åhl.

- Jag tror man är rätt så chockad över att det faktiskt finns droger i så stor grad i unga åldrar så att det faktiskt är dödsfall kring det. Jag tror många är chockade, säger Jenny Holmgren.

Efter intervjun får jag veta att det har funnits minst ett tillfälle när droger har sålts på gymnasiet i Malmberget. Men det sägs inte vara vanligt förekommande.

Och de här ungdomarna säger att det inte erbjuds droger om inte någon är intresserad.

- Jag tror det i så fall kommer in i vissa kretsar. Om man kommer in i de kretsarna så kan jag tänka mig att det inte är särskilt svårt att få tag i det. Men för oss bara vanliga ungdomar som inte är inne i den så kallade världen så tror jag inte att det är så lätt att bara klicka på någon sida och kunna beställa hem droger, säger Jenny Holmgren.

- Man måste i alla fall vilja ha det och söka efter det aktivt tror jag. Det är i alla fall ingen som kommer och frågar om man vill ha om man aldrig har antytt att man vill ha det. Det är nog enkelt att få tag i det om man vill ha det, men om man inte vill så har man aldrig provat det, säger Rasmus Beyron.

Har någon av er blivit erbjudna droger någon gång?

- Nej.

- Nej.

- Nej, aldrig, svarar Lina Åhl, Jenny Holmgren och Rasmus Beyron.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".