Christina Oscarsson, Föräldraföreningen mot narkotika i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Få hör av sig till FMN

I helgen dog två ungdomar i Malmberget 19 och 21 år gamla troligen efter att ha använt droger. Ytterligare en 24-åring vårdas på sjukhus. Det borde ha föranlett oroliga föräldrar och anhöriga att kontakta Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, i Gällivare. Men där har telefonen varit helt tyst.

- Inte på vår telefon, säger Christina Oscarsson.

Är du förvånad?

- Ja mycket, jag trodde att många oroliga föräldrar skulle höra av sig och prata och fråga, men ingenting. Om det är så, att i den här staden, att de skäms eller… jag vet inte varför inte fler hör av sig, säger hon.

Hon påpekar att Föräldraföreningen mot narkotika garanterar anonymitet till de föräldrar eller andra anhöriga som kontaktar dem.

Christina Oscarsson anser att varje människa, även ungdomar har ett eget ansvar när de använder droger.

- Det är ingen som tvingar en att ta någonting utan det är upp till var och en vad man vill sätta i sig. Så man kan som inte skylla ifrån sig, tycker hon.

Föräldraföreningen mot narkotika har tidigare haft ett väl fungerande samarbete med polisen. Christina Oscarsson tycker att narkotikapolisen måste prioriteras i Gällivare. Hon riktar kritik mot dem som tagit besluten om neddragningarna.

- Jag tycker det är fruktansvärt för att det pratas om att poliserna inte gör någonting. Men de får ju sina direktiv vad de ska göra och de vill jobba med det här. Vi behöver få tillbaka våra narkotikapoliser, för de behövs. Vi kan inte skylla på att polisen gör ingenting. Utan vi kanske måste tänka lite högre upp, de som har dragit in på deras tjänster, säger Christina Oscarsson.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".