Extra mycket alpollen väntas i år

Denna vår väntas det bli rikligt med alpollen i Norrbotten - något som vanligtvis ställer till besvär även för björkallergikerna.

- Blir det bara soligt och varmt och blåsigt så finns det ju risk för att det blir extra mycket alpollen eftersom alarna har väldigt mycket blomhängen på träden helt enkelt, säger Jan-Erik Wallin på Pollenlaboriatoriet i Umeå som står för de pollenmätningar som görs i länet.

Eftersom alpollen och björkpollen är väldigt nära besläkade med varandra så brukar den stora skaran av pollenallergikerna - det vill säga björkallergikerna - faktiskt också reagera på al. Men ett vanligt år märker man inte av det, eftersom al brukar finnas i så små mängder, som till exempel under förra året här i länet, säger Jan-Erik Wallin.

- Men i år finns det alltså mycket blomhängen på alarna, i Sundsvallstrakten var det i helgen snudd på mycket höga halter i luften - och kommer det bara en veckas värme då dygnstempereraturen kommer över nollstrecket så kan det bli en explosion av alpollen, säger han.

När det gäller björken är det för tidigt att säga någonting ännu här i Norrbotten. Det enda man kan säga rent allmänt är att kylan som svept in igen på nätterna - både i länet och i södra Sverige - nu gör att våren och värmen väntas vara normaltidig i år.

Pollensäsongen väntas alltså komma igång lite senare i år än vad allergikerna har vant sig vid under de allra senaste två, tre åren, när vårarna och värmen tvärtom varit extratidiga, konstaterar Jan-Erik Wallin.

                Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".