Minoriteter saknar EMU-information

Om mindre än en månad är det folkomröstning om Sverige ska gå med i EMU, ekonomisk och monitär union. Trots det kan varken de samisktalande eller de som talar tornedalsfinska, miänkieli, ta del av Valmyndighetens information på sitt eget språk.
Enligt Vivan Nilsson, vid Valmyndigheten som är den myndighet som har ansvar för folkomröstningen, har man inte tolkat minoritetspråkslagen som att valinformationen måste delges även landets minoriteter på deras egna respektive språk. Däremot finns informationen på 18 andra språk, till exempel på arabiska och somaliska. Inte heller på riksdagens hemsida om EMU, eller i finansdepartementets faktabladsserie om EMU och euron finns informationen på samiska eller miänkieli. Däremot finns den på fem andra språk, bland annat somaliska och finska. Nils Tomas Labba från Övre Soppero tycker att informationen om EMU-valet också skulle finnas på samiska. - Jag skulle ha lättare att ta till mig informationen om jag fick den på mitt eget språk, säger han till Sameradion.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".