Anders Perttu, busschaufför från Pajala. Foto: SR Norrbotten.

Byarna drabbas när bussturer dras in

Bättre kollektivtrafik trots dålig ekonomi och indragna busslinjer. Det är vad landstinget hoppas på. Men de anställda tror att det blir sämre när bussturer dras in.

Busschauffören Anders Perttu tror att många är besvikna på att länstrafiken måste spara. Speciellt indragna turer med bussgods kan bli ett problem ute i byarna säger han.

- Det är under sommaren som byarna befolkas. Det blir tre gånger fler, och så får de inget gods. Matvaror och så vidare.

Störst besvikelse tror Anders Perttu finns hos handlarna som inte får varor.

På 50 olika busslinjer ställs en eller flera turer in. Två linjer till och från Kiruna läggs ner helt.

Länstrafiken har bett landstinget och kommunerna, som äger bolaget, om att få 28 miljoner kronor extra för att klara ekonomin. Som det ser ut nu får de bara åtta miljoner. Förslaget om att ge Länstrafiken extra pengar kommer upp på den bolagsstämma som hålls i dag.

Men landstinget har ändå börjat titta på andra sätt att få en bättre kollektivtrafik som fler vill åka med. Det säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

- Jag vet att vi just nu skissar på tre ansökningar som är på väg in, och vi har goda förutsättningar för att få externa pengar till en utveckling av verksamheten.

Kent Ögren säger också att det inte finns tillräckligt med pengar för att ge det stöd Länstrafiken vill ha i väntan på att något av utvecklingsprojekten ska dra i gång.

- Vi har fattat beslut på bolagsstämma efter bolagsstämma att vi inte ökar vårt aktieägartillskott, och vi kräver att man genomför förändringar i trafiken. Vi tycker att man kanske har varit något ohörsam till vad ägaren faktiskt tycker och nu är vi vid vägs ände.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".