Josée Kobylak, förskollärare på Välkomsten i Luleå tillsammans med några barn. Foto: Helene Alm/SR Norrbotten.

Invandrarbarn får köa flera gånger

Flera förskolebarn på Välkomsten, skolan för nyanlända barn i Luleå, får köa till sina platser på vanliga förskolan. De riskerar därför att stagnera i sin språkutveckling, säger lärare på Välkomsten.

-Det brådskar, de måste få en utmaning och träffa andra barn i en annan förskola. Men tyvärr finns det ingen plats just nu och det blir ett hinder, säger förskolläraren Josée Kobylak.

Hennes kollega Gunilla Boremalm håller med.

-Så här är det ju inte meningen att det ska vara. De behöver den utmaningen som svenska barn kan ge, att de får ett lekspråk. Det kan inte vi ge dem.

Alla nyanlända barn skrivs in i skolor där de bor när de anländer till Luleå. Därefter går de i Välkomsten för att lättare kunna slussas in i den vanliga skolan eller förskolan. Där lär de sig bland annat grunderna i svenska och hur den svenska skolan fungerar. Överlämningen till hemskolan ska ske utan dröjsmål när barnen är redo att lämna Välkomsten.

Men det är detta som nu brister. Förskolor har uppgett att de har fullt och det är nu fem barn på Välkomsten som alltså får köa för andra gången.

Den vanliga väntetiden för en plats till förskolan är tre månader. Men barnen stannar på Välkomsten betydligt längre än så. I snitt går de sex månader innan de är färdiga och borde därför inte behöva vänta ytterligare på sin vanliga förskoleplats.

Josée Kobylak är bekymrad över att barnen nu kommer att backa i språkutvecklingen.

-Det är en risk att dom stagnerar. Det kommer nya barn hela tiden så vi måste börja om från början, men ändå försöka stimulera deras språk också, och det gör vi, men vi känner att det finns en gräns. De behöver något annat, något nytt.

Helene Alm, SR Norrbotten
helene.alm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".