Luleå Hockey stämmer revisorer

Uppdaterad 16:38
Luleå Hockey stämmer revisionsfirman Ernst & Young på över åtta miljoner kronor i skadestånd för rådgivning och tjänster som föreningen anser varit vilseledande och felaktiga.

Elitserieklubben, och dess advokat Erik Widman, menar att kostnader som skulle ha bokförts i föreningen, istället bokförts i det helägda aktiebolaget, vilket lett till negativa konsekvenser skattemässigt.

– Luleå Hockey menar att Ernst & Young borde ha upptäckt det när de gjorde klubbens bokslut. Dessutom borde de ha upptäckt det när de granskade bokslutet. Då borde de ha talat om det här för styrelsen i Luleå Hockey så de fått möjlighet att rätta till det.

– Nu gjorde man inte det och då uppkom en kraftig skattekonsekvens för både Luleå Hockey och dess helägda aktiebolag Luleå Hockey Försäljnings AB, säger klubbens advokat Erik Widman.

Revisionsfirman har gett rådgivning, gjort bokslut och granskat både föreningens och dess bolags ekonomi under de aktuella åren 2002-2004.

Intäkterna från försäljning, reklam och sponsring skulle efter en vägledande dom gå via föreningen, och inte bolaget, för att vara skattefria. Men trots beslut om att dessa avtal skulle skrivas med föreningen, hamnade en del av kostnader och intäkter ändå i bolaget och Luleå Hockey fick betala mer skatt än nödvändigt, något som man menar att revisionsfirman borde upptäckt tidigt.

Föreningen har tvistat om pengarna mot Skattverket i rätten, utan att lyckas. Därför stämmer man nu revisionsfirman på de cirka åtta miljoner kronor som man anser sig ha betalat för mycket i skatt.

Ernst & Young har ännu inte tagit del av stämningsansökan och kan därför inte ge några kommentarer om den. Men informationsdirektören Sanna Östberg säger att det här är en mycket ovanlig situation.

Förhandlingar väntas inte kunna ske förrän i höst och en dom kan komma först nästa år, om inte parterna förlikas innan dess.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Anton Berg, Radiosporten
anton.berg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".