Hälsovådligt lim kan bytas ut

Med hjälp av lim och fiberkompositer går det idag att reparera och förstärka stora betongkonstruktioner. Men metoden har hittills krävt allergiframkallande epoxilim som fästmedel. Nu har forskare på Luleå tekniska universitet hittat effektiva ersättare till de hälsovådliga epoximedlen.

Idag är det möjligt att göra stora ekonomiska besparingar genom att förstärka och reparera stora betongkonstruktioner istället för att riva och bygga nytt. Detta är aktuellt för många av landets järnvägsbroar, vägbroar, dammar och fastigheter som uppfördes under perioden 1950 - 1970.

En vanlig metod för reparation och förstärkning innebär att kolfiberkompositer fästs utanpå betongen med ett epoxilim. Problemet är att limmerna är allergiframkallande.

Nu har doktoranden Thomas Blanksvärd på avdelningen för Konstruktionsteknik hittat en lösning. I sin doktorsavhandling visar han att epoxilimmerna kan ersättas med ett mineraliskt bindmedel, ett cementbaserat bruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".