Fiskeriverket oroliga för laxbeståndet i små älvar

Uppvandringen av lax i de norrländska älvarna var under förra året den bästa på många år. Prognoserna talade om att 2003 skulle bli ännu bättre, men i stället blir det en riktig bottennotering den här säsongen. Värst drabbas de mindre älvarna.
Förra året var det 9 000 laxar som passerade genom vandringsvägen i Jokkfall. Prognoser som gjorts på utvandrande laxsmolt från tidigare år, pekade på att innevarande säsong skulle bli ett nytt rekordår. Men det har inte blivit så. Hittills har bara 4 500 laxar passerat fiskvandringsvägen i Jokkfall, vilkeket är hälften så många jämfört med förra året. I Stornorrfors, i Umeälven, är det ännu sämre. 6 000 laxar gick upp i fjol och i år är antalet bara uppe i 1 200. Prognoser för laxuppvandringar som gjorts av biologerna under senare år har stämt rätt väl, men årets beräknade rekorduppvandring blev i stället den direkta motsatsen. På Fiskeriverket i Luleå tror man att varmt väder och lite vatten i älvarna kan vara en del av förklaringen. Men man tror också att dödligheten bland laxungar i havet har varit större än normalt. Fiskeriverket anser att nedgången inte kommer att få några större effekter i de stora älvarna. I de mindre älvarna däremot kan årets klena uppvandring märkas av genom färre laxar kommande år. - Fortsätter nedgången finns det anledning att vara orolig för de små älvarnas framtida laxbestånd. Råneälven, Åbyälven, Rickleån och Öreälven är älvar som kan få problem om inte situationen blir bättre till kommande år, säger Ingemar Perä, fiskebiolog på Fiskeriverkets utredningskontor i Luleå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".