Dennis Lövgren på Banverket produktion på tågstationen i Luleå. Foto: SR Norrbotten.

Banverket protesterade mot bolagsplaner

Säkerheten för tågresenärerna hotas om Banverket produktion blir ett eget bolag i stället för en del av Banverket. Det budskapet ville SEKO:s fackklubb på Banverket föra fram i går i en landsomfattande aktion.

Banverket produktion tar hand om underhåll av spår och signalsystem.

Aktionen skedde bland annat på tågstationerna i Kiruna och Luleå. Dennis Lövgren från Banverket produktion hade tagit sig till tågstationen i Luleå. Han förklarar varför de inte vill bli ett eget bolag.

– Ett bolag har till uppgift att tjäna pengar. Man ska alltså ge avkastning till sina ägare. Det är prioritet nummer ett för bolaget, medan i den typen av verksamhet som det till exempel är med järnvägsunderhåll, där måste prioritet nummer ett vara säkerheten, säger han.

I ett par utredningar från regeringen föreslås att Banverket produktion blir ett eget bolag från och med första januari nästa år. Men det har redan testats internationellt utan att det har fungerat, berättar Dennis Lövgren.

– Det har blivit sämre anläggning och mer förseningar. Ytterligheten är i England med fler olyckor och till och med dödsfall för resenärer.

På tågstationen i Luleå hade SEKO-medlemmar förberett påsar med smörgås, dricka och ett flygblad att dela ut till resenärerna. Förhoppningen är att kunna väcka opinion mot en bolagisering och påverka politikerna innan beslutet ska fattas i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".