Flygövningen är en av de största i modern tid i Sverige. Foto: Scanpix.

Stark kritik mot Natoövning

I Luleå har nätverket ”Nato ut ur Sverige” bildats för att stoppa den stora Natoövningen ”Loyal Arrow” som F21 i Luleå är värd för i juni.

Flera politiska partier och organisationer i länet har nu anslutit sig till nätverket som ska protestera och demonstrera mot övningen, som är den första Nato-ledda övningen i ett icke Nato-land.

Annika Eriksson är gruppledare i Luleå för Miljöpartiet som är med i nätverket och hon är starkt kritisk till att Sverige låter Nato öva här.

– Nato kommer hit och maktdemonstrerar som vi ser det. Vi är ju rädda att det uppfattas som provocerande från rysk sida och att de i sin tur demonstrerar mot oss och så trappas det här upp och Norrbottens blir ett område där det upprustas och det vill vi inte, säger Annika Eriksson.

Natoövningen är en av de största militära flygövningarna i modern tid i Sverige. I princip hela Norrbotten är ett stort övningsområde, faktiskt sträcker sig övningsområdet ända från Östersund upp till Kiruna.

2000 personer från 10 olika länder deltar i övningen. 50 flygplan kommer hit tillsammans med ett stort brittiskt hangarfartyg.

Linda Åkerström är försvars och säkerhetspolitiks sakkunnig på Svenska Freds riksorganisation. Hon har varit runt i Norrbotten och pratat med politiska partier, skolklasser och byaföreningar, Svenska Freds är med i nätverket och är kritisk till en Natoövning i Sverige.

– Svenska Freds är väldigt kritisk till främst två saker. Det första är sättet beslutet är taget på. Regeringen tog beslutet själva utan att diskutera med försvarsutskottet eller riksdagen. Det andra är att såna här övningar leder till ökade spänningar mellan ryssland och väst, säger Linda Åkerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".