Britta Flinkfeldt Jansson (S) Arjeplog.
arjeplog

Första kvinnan på kommunalrådsposten

Socialdemokraten Britta Flinkfeldt Jansson föreslås bli nytt kommunalråd i Arjeplog. Valberedningen har kommit fram till att hon är den bästa kandidaten att efterträda Bengt Urban Fransson som slutar för att bli politisk chefredaktör på Piteå-tidningen.

Fyra av fem i valberedningen anser att Britta Flinkfeldt Jansson är den bästa kandidaten.

När Flinkfeldt Jansson fick frågan om att bli kommunlråd var det inget hon hade funderat på.

- Första reaktionen var ”aldrig i livet” , men eftersom tiden gick och allt fler frågade så väcktes tanken. Och om nu jag nu har medlemmarnas förtroende så tänkte jag att jag skulle prova. Och nu tycker jag att det ska bli roligt att testa, säger Britta Flinkfeldt Jansson.

Enligt valberedningen anses Flinkfeldt Jansson vara rak, orädd, kunnig, har bra kontakt med förtagen och hon har varit medlem i partiet under lång tid.

I dagsläget har Britta Flinkfeldt Jansson inga politiska uppdrag men enligt Leif Rönnkvist, som är sammankallande i valberedningen, har det ingen betydelse. Senast hon hade politiska uppdrag var 1998 och själv säger Flinkfeldt Jansson det är en nackdel att inte ha varit i politiken på ett tag.

- Jag har inte samma kontaktnät som de andra inom politiken  så det måste jag skaffa mig.

Den viktigaste frågan som hon kommer att ta tag i om hon blir kommunalråd är befolkningsfrågan.

- Vi har nu ett invånarantal som gör att kommunen går på fälgen, så den första frågan att jobba med är hur vi skapar tillväxt.

Hur ser hon då på att kanske bli kommunalråd i en glesbygdskommun i en tid då sverige befinner sig i en extrem lågkonkunktur?

- Jag tänker som så att det kan inte bli värre, det måste bära iväg uppåt nu.

Om Britta Flinkfeldt Jansson blir vald den 18 maj blir hon det första kvinnliga kommunalrådet i Arjeplog.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".