Svalt intresse för EMU-studier

Den traditionella studiecirkeln om euron och EMU har inte lockat allmänheten. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort. Inför folkomröstningen om medlemskapet i EU var intresset för studiecirklar tre gånger högre än nu.
Det är inte bara i Norrbotten intresset är svalt. Ett par studieförbund i södra Sverige är redo att lämna tillbaka delar av sina statliga bidrag, för att de inte lyckats nå ut och locka deltagare. Sammanlagt har staten gett studieförbunden 11,5 miljoner kronor till folkbildande verksamhet kring euron. De statliga pengarna till studieförbunden är tänkta att bland annat användas till traditionella studiecirklar, utställningar, debatter, föreläsningar och gatuteater. Eva Öderberg, som är ansvarig för EMU-studierna vid ABF i Boden, säger att det är mycket svprt att locka allmänheten till olika arrangemang. I studiecirklarna är det bara medlemmarna i de politiska partierna som deltar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".