Johannes Sundelin är talesman för ungdomsrådet i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Ungdomsrådet tar kampen mot droger

Förra helgen dog två ungdomar troligen efter att ha tagit narkotika. Nu manar ungdomsrådet i Gällivare till kamp mot drogerna i samhället.

En manifestation anordnas den 12 maj i centrala Gällivare.

- Vi vill ha mer resurser. Polisen behöver mer resurser, kommunen behöver mer resurser och alla samordnare som jobbar med droger behöver mer hjälpmedel för att kunna stoppa drogerna i Gällivare, säger Johannes Sundelin talesman för ungdomsrådet.

Ungdomsrådet kommer att starta en namninsamling och där kräva mer resurser i arbetet mot droger. Namnlistorna kommer att lämnas till Gällivare socialdemokratiska kommunalråd Tommy Nyström vid manifestationen så han kan skicka resurskraven till regeringen.

– Någonting måste förändras. Nu får det vara nog, som är vårt slagord. Vi vet att polisen försöker göra det bästa de kan men de behöver mer resurser helt enkelt, och alla andra som jobbar med det också, säger han.

Ser ni en fortsättning i kampen mot droger även efter manifestationen?

– Ja, jag hoppas på det. Vi i ungdomsrådet jobbar mycket med drogfria arrangemang, det jobbas hela tiden med det. Men syftet med manifestationen är, som jag sa, för att få uppmärksamhet till att få mer resurser, säger han.

Johannes Sundelin har aldrig erbjudits droger men han tror att det är lätt att få tag i narkotika för den som vill.

– Som jag har förstått på vissa människor är det väldig lätt att få tag på droger här i Gällivare, säger han.

Tror du att det är lättare här än på andra orter?

– Nu när det här tragiska har hänt så vill man tänka det men det borde inte vara lätt att få tag i droger. Ska jag vara ärlig så tror jag att det är ganska lätt att få tag på, vi har ju nätet. Men det måste ändå göras mer, det måste finnas mer resurser för att kämpa mot droger, svarar Johannes Sundelin.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".