Den försämrade ekonomin drabbar Piteå

Enligt den senaste prognosen gör kommunen i år ett minusresultat - i stället för de 40-60 miljoner plus som varit resultatet de senaste åren.

Minskade skatteintäkter på 355 miljoner för de närmaste tre åren och statsbidrag på enbart 37 miljoner är de främsta orsakerna till den markant försämrade ekonomin för Piteå kommun.

Prognosen utgår från Sveriges kommuner och landstings, SKL: s beräkningar, som bygger på att vi kommer att ha en långvarig lågkonjunktur.

Piteå kommun räknar med att klara det stora inkomstbortfallet men kommunalrådet Peter Roslund säger att det innebär att nya åtaganden måste vänta och att kommunen inte kan öka sina driftskostnader.

Han påpekar att Piteå i grunden har en sund ekonomi med ett relativt stort eget kapital. Detta gör det möjligt att göra strategiskt viktiga investeringar och tidigarelägga vissa satsningar som är planerade. Investeringsvolymen i budgeten för 2009 ligger på ca 220mkr, vilket är avsevärt högre än ett normalt år.

– Det är viktigt att investera under lågkonjunkturer dels för att stimulera den regionala marknaden och dämpa lågkonjunkturens svängningar, men också för att man under lågkonjunktur får mer för pengarna, säger Roslund och poängterar att investering som kommer att sänka driftskostnaderna kommer att prioriteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".