Kritik mot bemötandet i vården ökar

Patientnämnden i Norrbotten har fått ta emot 206 klagomål det första kvartalet i år. Förra året vid samma period var det 127 ärenden.

Mest klagar patienterna på området som gäller operationer. Därefter kommer kritik av primärvården. Det är bemötandet patienterna klagar på och inte så mycket på vården. Förra årets första kvartal kom 21 klagomål på bemötande och kommunikation, nu är det 95 som har klagat i början på året.

Men ett område som nästan klarar sig helt från kritik är diagnostik, där har bara en patient klagat hos Patientnämnden. Service, ligger också lågt med nio klagomål totalt under årets första kvartal.

Det är alltså inom opererande specialiteter och primärvården och även vuxenpsykiatri som klagomålen har ökat mest.

2008 hade primärvården totalt 46 klagomål under första kvartalet, nu är det 58. Opererande specialiteter kontaktades av 41 patienter med klagomål första kvartalet 2008, nu är det 72. Klagomålen på vuxenpsykiatrin har ökat under samma jämförelseperioder från 13 till 21 ärenden.

Antalet anmälningar totalt gällde 63 procent kvinnor. 

Patientnämnden, som är en politiskt sammansatt nämnd, tror att den betydande ökningen för området bemötande och kommunikation, kan bero på ökande informationsinsatser från Patientnämndens sida. Det vill säga att patienter har upplysts om sina rättigheter att klaga på vården till nämnden. Dessutom skickas HSAN-anmälningar gällande bemötandekritik direkt till utredarna i större utsträckning än tidigare.

Inger Marklund SR/Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".