Lappuggla på villovägar

En i sydligaste Sverige ytterst sällsynt gäst - en lappuggla - vårdas just nu i Allarp i nordöstra Skåne.

Den cirka 70 centimeter stora fågeln påträffades i början av mars skadad i ett dike i södra Småland. En röntgenundersökning på Hässleholms djursjukhus visade att den hade brutit det större av underarmsbenen i höger vinge, berättar Kristianstadsbladet.

Själva frakturen läker relativt snabbt men det tar desto längre tid innan vingarna bär igen. Fågeln vårdas på Katastrofhjälp Fåglar och Vilts (KFV), anläggning i Allarp.

Under konvalescensen har lappugglan fått vänja sig vid en ny diet: kyckling och kanin i stället för lämlar och andra smågnagare.

Lappugglan är en verklig raritet i Sydsverige. I Skåne har den sedan 1913 siktats enbart fem gånger.

Enligt tidningens fågelexpert och naturskribent Patrik Olofsson dök en lappuggla dock upp i Vitaby på Österlen i fjol höstas och bara någon dag senare en i Falsterbo.

Han tror att ugglan, när den väl släpps ut, åter kommer att flyga mot sina naturliga norrländska trakter. Lappugglan, en av de största ugglorna i Sverige, häckar normalt i barrskogsklädda områden i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland med ett mindre antal i Ångermanland, Medelpad, Hälsingland, Dalarna och norra Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".