Världens skidskytteelit till Lappberget

Ett nytt internationellt träningscenter för skidskyttar planeras i Överkalix. Det är Lappbergets skidanläggning som nu ska rustas upp för att locka skidskyttar från hela världen.

Brynolf Persson är en av personerna bakom projektet och han berättar att berörda idrottsförbunden i Norr och Västerbotten är kontaktade och planerna är långtgångna.

– Nu kommer det upp specialister i början på Maj, säger Brynolf Persson.

Lappbergets skidanläggning byggdes i början av 90-talet. Det finns tre asfalterade spår för rullskidåkning. Ett sprinklersystem gör att det går att få snö tidigt på säsongen. Dessutom finns en skjutvall redan på plats.

Men succén man hoppades på för nästan 20 år sedan uteblev och en del tyckte att Lappberget borde läggas ned. Nu väntar alltså en ny internationell marknad och redan nu är kontakter tagna med toppnationer inom skidskytte.

– Det finns kontakter i öst. Finland, Ryssland och Lettland tillexempel väntar bara på att vi ska köra igång så kommer de hit, säger Brynolf Persson.

I september hoppas man ha de första landslaget på plats i Lappberget. Brynolf Persson tror också att Lappberget kommer att bli ett bra komplement till andra anläggningar i länet.

– Boden och Piteå är ett par exempel. De kommer att köra tävlingar och vi kör träningsläger, säger Brynolf Persson.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".