Göran Nilsson, Arbetsförmedlingen. Foto: Henrik Lindvall, SR Norrbotten

Mycket svårare att få sommarjobb

Chanserna att få sommarjobb i år har halverats för de ungdomar som söker vanliga jobb och inte får feriejobb via kommunen.  

Det finns nämligen cirka 1 800 färre feriejobb hos Arbetsförmedlingen i Norrbotten jämfört med tidigare år. Och det är främst inom tillverkningsindustrin som feriejobben i näringslivet har försvunnit i sommar. 

- Det ser ut ungefär likadant i hela Norrbotten, säger Göran Nilsson som är arbetsförmedlingens chef i Luleå och större delen av Norrbotten. Vi kan redan nu se hur läget är. Det kan komma in ett hundratal fler jobb fram till sommaren, men knappast mer än det.

Han lovordar att de flesta kommuner tar hand om sina elever och ger dem sommarjobb i nian och de två första gymnasieåren.

- Kommunerna finansierar och förmedlar de kommunala sommarjobben helt själva, och det är väldigt bra att kommunerna tar det här ansvaret. För som sagt, näringslivet och marknaden kan inte erbjuda så många jobb i sommar, säger Göran Nilsson Arbetsförmedlingens chef, Norrbotten.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".