1 av 4
Linus Omark och Johan Harju i Tre kronor. Foto: Malin Hoelstad/SvD/Scanpix.
2 av 4
Lena Abrahamsson har fått ett jämställdhetsstipendium för sitt arbete.
3 av 4
Trafikpolisen tar inte semester bara för att hastighetsveckan är över. Roger Berg från trafikpolisen i Luleå besökte morgonstudion.
4 av 4
En febrig men glad Annika Högström som i fredags utsågs till Årets företagare.

Veckan börjar med framgångsrika norrbottningar

The Övertorneå connection: Linus Omark och Johan Harju utmärkte sig i hockey-vm i Schweiz och i fredags delades det ut näringslivspriser till duktiga företagare i länet.  och det tar inte slut där: Lena Abrahamsson som är professor i arbetsvetenskap har fått stipendium för sitt jämställdhetsarbete. Det här talar för en bra vecka, godmorgon!

Morgonens första gäst var faktiskt Lena Callnes company den här veckan: Hans Chrunak. Han hade  hade kämpat på cykel  från Kallax till radiohuset i Luleå,  en cykeltur som i vanliga fall tar ca 30 minuter tog den här morgonen 55 minuter eftersom det inte fanns tillräckligt med luft i däcken.. Tio minuter efter sju(alltså tio minuter försenad till jobbet,trodde han) kom Luleå hockeys fd klubbordförande sakta till insikt om att det var imorgon kl.07 som hans jobb som company börjar..Men det tyder på ett klart engagemang och sådana medarbetare gillar vi på Sveriges Radio.

Lena Abrahamsson är professor i arbetsvetenskap och har fått Jämställdhetsstipendiet (23 bokstäver) 2009 som delas ut av Luleå kommun för sitt arbete med att öka medvetenheten och att sprida genuskunskap på arbetsplatser. Lena menar att jämställdheten måste gälla alla överallt, att det inte bara handlar om kvinnor. Prispengarna tänker Lena använda till att köpa böcker.

Förra veckan genomförde polisen tillsammans med Vägverket och NTF(Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande)  hastighetsveckan i hela Sverige. Bara det faktum att polisen syns mer under en sån vecka gör att många trafikanter tänker mer på hur fort de kör. Roger Berg från trafikpolisen i Luleå lovar att polisen kommer att fortsätta kontrollera bilister och fordon på länets vägar trots att hastighetsveckan är över för den här gången. Roger uppmanar alla som är på vägarna att inte varna andra trafikanter för poliskontroller eftersom direkt trafikfarliga förare, tex narkotikapåverkade, slipper förbi. Har man rent mjöl i påsen kan man stanna, menar Roger.

I fredags delade Luleå Näringsliv AB ut

För sjunde gången arrangerade Luleå näringsliv AB Företagargalan i fredags. Priset för Årets företagare gick till Annika Högström som också fick Årets företagarstipendium. Annika startade  bemanningsföretaget Läkarjouren för 20 år sedan och har utökat med att hyra ut sjuksköterskor också men namnet har hon valt att behålla. Och trots feber kom Annika till morgonstudion och berättade om en gränsöverskridande affär som gått i lås. Lyssna efter kl.09.

Imorgon är Hans Chrunak på plats mittemot Lena, precis där han ska vara hela den här veckan!

/Anna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".