1 av 3
Råkulor som ska testas. Foto: Maritha Mossberg
2 av 3
Lena Fjellström forskningsingenjör, LKAB. Foto: Maritha Mossberg
3 av 3
Slig, bentonit och vatten rullas till kulor. Foto:Maritha Mossberg

Forskning i fokus i kristider

LKAB:s forskare har mer att göra när produktionen minskar hos gruvbolaget.

Hela tiden forskas för att få en bättre och starkare produkt. Pelletskulan som är den centrala produkten ut till bolagets kunder och här pågår ett projekt för att kulan ska bli lagom stark.

- För forskningens del ser vi absolut ingen minskning, utan vi har ju fortfarande lika mycket jobb och kanske till och med lite mer, säger Lena Fjellström forskningsingenjör vid LKAB i Malmberget.

När inte LKAB går för fullt finns större möjligheter för forskarna att göra tester i pelletsverken.

Men vid neddragningar av personalen blir det färre på laboratoriesidan, alltså de som gör det praktiska arbetet.

- Det är värt att framhålla också att LKAB satsar så mycket på forskningen, säger hon.

Förra året tillverkade LKAB 19,9 miljoner ton pellets. Lena Fjellströms forskning ska ge en lagom stark pelletskula där bindemedlet bentonit, en grekisk lera blandas med järnmalmssligen. Det är bentoniten som tillsammans med fukt bygger upp pelletskulorna.

- Här rullar vi alltså ren magnetitslig och så kan vi själv manipulera, om man säger så. Vi kan lägga till olika tillsatser för att se vad som händer vid rullningen. Olika saker, fenomen, ute i processen kan vi isolera här. Och plocka in en faktor i taget, och se vad händer när vi får in det i sligen, säger Lena Fjellström.

En lagom stark kula går inte sönder och det betyder även minskade stoftutsläpp.

- Vi får dessutom högre produktionstakt om de håller ihop genom hela processen utan att gå sönder. Ju mer ton vi kan producera desto bättre och så har vi dessutom miljökraven på oss. Har vi en starkare råkula genom hela vår process så undviker vi att generera stoft. Så vi får en förbättrad rening kan man säga eller förenklad rening, förklarar Lena Fjellström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".