Dömda för yxmisshandel överklagar

Samtliga av de som dömdes i hovrätten för den grova misshandeln i Vojakkala i maj förra året, kommer att söka prövningstillstånd i Högsta Domstolen.  

En hovrättsdom kan överklagas till Högsta domstolen, HD, men långt ifrån alla fall beviljas prövningstillstånd av HD. 

Ombuden för de som dömdes för misshandeln eller för att ha skyddat de som utfört den har beslutat att försöka få Högsta Domstolen att ta upp ärendet.

Men endast tre procent av de som ansöker om prövning i HD, får tillstånd.

Och varför det är så finns det ingen direkt förklaring till, säger Unto Komujärvi, kanslichef på Högsta Domstolen:

- Den senaste tiden har det legat kring tre procent och varför det är så går det inte att svara på. Det finns inga utredningar om varför det är så.

I den senaste rättsinstansen, hovrätten, blev det en hel del ändringar i domarna mot de tilltalade. Detta efter att en av männen erkänt att det var han som hållit i yxan och utfört den grova misshandeln.

Mannen som erkände dömdes i hovrätten till fängelse i åtta år för försök till mord. Erkännandet ledde också till att flera andra domar ändrades i hovrätten.

Än har inte ombuden för de dömda klart hur de ska argumentera i sin överklagan till Högsta Domstolen, bara att de ska göra det.

Men att få upp ärendet i Högsta Domstolen krävs antingen att något fel begåtts i tidigare domstol eller att fallet, om det tas upp av HD,  på något vis kan vara vägledande för andra rättsinstanser.

- Om det i lagstiftningen finns en lucka eller att den är oklar och att Högsta Domstolen genom att ta ställning kan bringa klarhet är det en anledning till att HD ska ta upp ärendet, säger Unto Komujärvi, kanslichef på Högsta Domstolen.

Hur vanligt är det då att HD ändrar en hovrättsdom?

- Vi har ingen tillförlitlig statistik på hur vanligt det är att HD ändrar hovrättens avgöranden, men det är inte ovanligt säger Komujärvi.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".