Karl Petersen (s), foto:Henrik Lindvall, SR Norrbotten

Karl Petersen vill ha undantag för Luleå

Kommunerna måste kunna undantas från lagens krav på att ha en budget i balans från ett år till ett annat. Det säger nu kommunalrådet i Luleå, Karl Petersen (S) och han får stöd av samarbetspartierna.

Det finns undantagsregler i balanskravet på kommunerna och det är det kommunledningen i Luleå hoppas på. 

Det handlar om att slippa dra ner på personal och kunna fortsätta göra de investeringar som behövs i kommunen, förklarar Karl Petersen (S). Luleå har sen flera år tillbaka gått med ”vinst” på 260 miljoner kronor.

- Vi har några goda år bakom oss. Då kan vi ta några tunga år nu, det är så jag skulle vilja hantera det, säger Petersen.

- I balanskravet som finns i lagen får man inte gå med minus i en kommun. Gör vi det så ska vi rätta till det året efter. Men det finns inom reglerna möjligheter till undantag, om det finns synnerliga skäl. Och den lågkonjunktur vi har nu med mycket minskade skatteintäkter, är ett sådant skäl anser jag, säger Karl Petersen (S).

Kommunen har tidigare lagt ett besparingskrav på en procent på varje förvaltning för i år och sedan två procent per år för de två kommande åren.

Men det kommer långt ifrån att räcka om man ser till Sveriges kommuner och landstings (SKL) senaste prognos där Luleå kommun beräknas förlora ännu mer skatteinkomster än det som beräknades i februari: 326 miljoner kronor mer i förlorade inkomster fram till 2012 enligt SKL:s nya beräkningar. Bara i år kommer Luleå kommun att få ett underskott på 83 miljoner kronor enligt SKL.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".