Norrbottens läns landsting

Krafttag mot psykisk ohälsa bland barn

Antalet barn som lider av psykisk ohälsa ökar i Sverige. Nu tar kommunerna i Östra Norrbotten, tillsammans med landstinget, krafttag för att hjälpa barn och unga tidigare.

Projektpengar från Sveriges kommuner och landsting ska utveckla ett bättre samarbete mellan berörda parter i Överkalix, Övertorneå, Haparanda och Kalix.

- Vi får signaler från våra hälsosamtal i skolan att våra barn inte mår bra.

- Vi har duktig personal, men vi behöver samverka för att bättre utnyttja våra resurser och utveckla vårt samarbete, säger Anna-Greta Brodin.

Rapporter och hälsosamtalen med elever i skolan visar att särskilt unga flickor mår dåligt.

Regionen Östra Norrbotten har valts ut som ett modellområde för arbetet med barn och unga. I det treåriga projektet ska berörda parter i kommuner och landsting träffas för att diskutera samverkan och utbyta erfarenheter, berättar samordnaren Anna-Greta Brodin

- Målsättningen är först och främst att vi ska hjälpa barnen och ungdomarna på ett tidigt stadium så att det inte ska gå så långt att man måste söka vård på specialistnivå. Men också att barnen ska få den vård de behöver i sin närmiljö, och inte behöva åka till behandlingshem i södra Sverige.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".