1 av 4
Cecilia Hjelte och Lenita Ericsson märker ingen nedgång. Foto: André Pettersson/SR Norrbotten.
2 av 4
Kjell Hjelm, regionchef i Företagarna Norrbotten presenterar Småföretagsbarmometern. Foto: André Pettersson.
3 av 4
Kjell Hjelm, Företagarna.
4 av 4
Cecilia Hjelte, Lenita Ericsson

Nedgång och optimism hos småföretagen

Lågkonjunkturen märks nu för första gången ordentligt även hos småföretagen i Norrbotten. Det visar den småföretagsbarometer som organisationen Företagarna och Swedbank gjort för våren. Men trots att flertalet företag anger minskad sysselsättning och beställningar ser man positivt på framtiden.

Lågkonjunkturen märks nu för första gången ordentligt även hos småföretagen i Norrbotten. Det visar den småföretagsbarometer som organisationen Företagarna och Swedbank gjort för våren.

Men trots att flertalet företag anger minskad sysselsättning och beställningar ser man positivt på framtiden.

– Över 60 procent av de tillfrågade företagen säger att de ser goda möjligheter att expandera. Så det är en komplex situation, säger Företagarnas regionchef Kjell Hjelm.

– Man är lite rädd då man hört vad som hänt småföretagen att man garderar sig, tror han.

Det här är första gången sedan krisen 1992 som fler företag anger att man tror på minskad sysselsättning, färre beställningar och mindre omsättning än de som tror på en ökning. Men Kjell Hjelm tror att småföretagen lärt sig mycket av den förra nedgången. Man är mer flexibla och ser möjligheter till utbildning och att hitta nya marknader, menar han.

Främst är det underentreprenörer till de stora industrierna, som exempelvis åkare, som drabbas. Tjänstesektorn däremot fortsätter utvecklas. Lenita Ericsson och Cecilia Hjelte driver ett konsultföretag inom coaching och ledarskap.

– Vi har inte märkt av några minskade ordrar. Möjligen har framförhållningen minskat. Vi har gjort det bästa kvartalet någonsin nu, så det känns väldigt positivt, säger Lenita Ericsson.

– När det är tuffa tider så finns det större krav på chefer och ledningsgrupper. Man behöver stöd och där kommer vi in i bilden, berättar Cecilia Hjelte.

Företaget har två heltidsanställda samt hyr in folk, och det kan bli fler.

– Vi hoppas kunna nyanställa, säger Cecilia Hjelte.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".