Hans Swedell (m).

Landstingspolitiker känner sig hotade

Norrbottens landstingspolitiker vill att säkerheten höjs vid deras offentliga sammanträden. De vill att polis och vakter ska kunna kallas in och att inpasseringskontroller med larmbågar och kroppsvisitation ska kunna göras, när det finns en hotbild.

Det säger politikerna i ett yttrande till regeringen över ett betänkande om säkerhet vid offentliga sammanträden.

Att kalla in polis eller ordningsvakter ska kunna ske när det är nödvändigt och det befaras att brott ska ske, med vapen eller andra brottsverktyg.

Besluten om säkerhetskontroll ska avse visst sammanträde och fattas av fullmäktiges ordförande eller ersättare. Det ska ske i samråd med polismyndighet.

Hotbilden mot politiker ökar säger Hans Swedell (M) i Norrbottens landstingsstyrelse:

- I finansiellt dåliga tider blir det värre för oss politiker då många ser oss som en måltavla.

- Jag lever själv under ett hot i Malmfälten, fortsätter Swedell och jag har hotats under en längre tid vid olika tillfällen av olika typer.

- Hoten kommer inte alltid i samband med politiska möten, fortsätter han, utan de kommer överhuvud taget mot personer som vågar säga vad de tycker.

Enligt utredningens förslag, som norrbottens landstingspolitiker nu tillstyrker ska syftet med kontrollen av besökarna vid inpasseringen, vara att eftersöka vapen och andra farliga föremål.

Kontrollen kan omfatta exempelvis kroppsvisitation, undersökning av väskor och paket med hjälp av exempelvis handhållna metalldetektorer, larmbågar och röntgenmaskiner.

Manuell kroppsvisitation, dvs där personalen letar för hand får endast ske om det finns särskilda skäl och ska utföras av polisman eller ordningsvakt som är godkänd för uppgiften.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".