Anders Danielsson. Foto: Eleonor Norgren/SR Norrbotten.

Kritiken obefogad enligt polisen

Polisens andel uppklarade narkotikabrott i Norrbotten har ökat med 49 procent under årets tre första månader jämfört med samma period förra året. Mot bakgrund av det tycker brottsutredningschef Anders Danielsson att kritiken som den senaste tiden handlat om att polisen gör för lite, inte är befogad.

Anledningen till att uppklarade narkotika brott ökat så markant har Anders Danielsson, chef för polisens brottsutredningar en förklaring till:

- Vi satsar ganska stora resurser på den här typen av brott, då det är en viktig kategori. Den stora skillnaden är att alla enheter, alltså samtliga poliser nu jobbar mot narkotikabrottsligheten, säger Anders Danielsson.

Polisens statistik visar att andelen narkotikabrott som uppklarats under årets första månader har ökat rejält jämfört med de tre första månaderna förra året.

Under första kvartalet 2008 var det 446 brott som klarades upp och i år under samma period var siffran 663. Och om man ser till andelen uppklarade ärenden i Gällivare och Kalix, där det den senaste tiden rapporterats om händelser som är narkotikarelaterade, har det även där uppklarats fler narkotikabrott hittills i år jämfört med förra året. På båda orterna 10 fler är samma period förra året.

Anders Danielsson menar att den kritik som riktas mot polisen om att det görs för lite inte är rättvis:

- Man kan inte bara skylla på polisen, det är en samhällsfråga. Jag tycker att dom siffror vi har talar för sig själv. Vi har aldrig någonsin klarat upp så många narkotikabrott som vi gör i dag. Det vi tar nu på tre månader gjorde vi förr på årsbasis. Vi jobbar främst mot unga missbrukare, och det kommer vi att fortsätta jobba med, säger Anders Danielsson.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista