Foto: Scanpix

Läkaren ska komma till patienten

Närsjukvård ska införas i Norrbotten inom en snar framtid. Det anser landstingsstyrelsen som har gett ett utredningsuppdrag till sina experter. Närsjukvård ska spara pengar, bli en effektivare vård och framför allt ge patienter möjlighet att få vård nära hemmet så att de inte behöver åka till Sunderby sjukhus så ofta.

- Alla kompetenser ska nyttjas i högre grad, berättar landstingsrådet Kent Ögren (S).

Med en så kallad närsjukvård får vårdcentralerna ett närmare samarbete med sjukhuset i sitt område. Primärvården ska förmodligen även få ansvaret för vårdplatserna vid sjukhuset, förklarar han.

- Man kan förklara det så att läkaren eller specialisten eller konsulten åker till patienten i stället för tvärtom. Det blir en fördel för patienten framför allt för äldre och multisjuka. Alla fem sjukhus i Norrbotten kommer att beröras av närsjukvården. För alla sjukhus ska få finnas kvar, säger landstingsrådet Kent Ögren.

Vården som utförs av sjukhus, vårdcentraler eller kommunen ska integreras mer.

Närsjukvården ska fungera utan att stora mängder patienter ska transporteras eller åka långt för att få sina behov tillgodosedda,

Närsjukvården ska ha jouransvar, är det tänkt, och kunna erbjuda ett tryggt och säkert akut omhändertagande året om och dygnet runt.

Specialistkompetens ska göras tillgänglig i hela länet och mer sjukvård ska utföras med modern telemedicin eller distansöverbryggande teknik.

Inger Marklund SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".