Läkare protesterar mot nedläggning av akutkirurgin

Den konsekvensanalys, som ska ligga till grund för att lägga ner akutkirurgin nattetid vid tre av länets sjukhus, är undermålig. Dessutom saknas analys av den medicinska säkerheten. Det anser 26 läkare vid Piteå älvdals sjukhus, som idag lämnat in en protestlista där de vädjar till landstingsstyrelsen att skjuta på morgondagens beslut.
Enligt läkarna i Piteå så kommer en stängning av akutkirurgin nattetid att vara negativ för den medicinska säkerheten vid hela sjukhuset. Det kommer att försvåra nyrekryteringen av läkare och öka kostnaderna för transporter, anser läkarna. De föreslår istället att landstingsstyrelsen skjuter upp beslutet tills man gjort en bättre utredning av konsekvenserna. Jörgen Sigurd, överläkare i Piteå, anser att det inte finns möjligheter för Norrbotten att driva fem akutsjukhus i Norrbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".