Elever vid LKAB-gymnasiet drabbade

Det som var en eftertraktad utbildning till garanterat jobb riskerar nu att bli en utbildning till arbetslöshet. Neddragningarna inom LKAB dämpar stämningen bland eleverna på LKAB-gymnasiet i Kiruna.

LKAB-gymnasiet har marknadsförts som utbildningen där eleverna i stort sett är garanterade sommarjobb och sen jobb efter utbildningen.

Men under våren har gruvföretagets besked slagit ned ett efter ett: Sommarstopp. Inga semestervikarier. 400 jobb ska bort.

Den här dagen står elektronik på schemat för de som går andra året på LKAB-gymnasiet och Sanna Emmoth och hennes klasskompisar programmerar en räknare.

– Vi pratar ganska mycket om lågkonjunkturen i skolan. Hur det går med sommarjobb. Och vad de som tar studenten i år ska göra, om de ska plugga vidare eller om de försöker få jobb på annat sätt, säger hon.

Hur ser du på situationen?

– Det är bara att hoppas att det vänder så fort som möjligt. Men annars funderar jag på att plugga vidare istället, kanske till ingenjör. Jag har börjat kolla på alternativ.

Något sommarjobb hos LKAB får de inte i år. Men istället får de en praktikperiod med lön. Mari-Helen Hasselström är glad för det.

– Det gjorde en nödlösning så vi får praktik några veckor. Och det är jag tacksam för. Det är bättre betalt än att jobba för kommunen, säger hon.

Jonas Tjernström hoppas att läget är annorlunda om ett år när han tar studenten.

– Man vill inte bli arbetslös när man går ut skolan. Man vill kunna börja jobba direkt och tjäna pengar. I värsta fall får man väl plugga vidare direkt efter gymnasiet, säger han.

– Nu går man lite på spänn ibland. Men jag får hoppas att det vänder så att jag får jobb när jag går ut skolan, säger Daniel Stålnacke som har ett år kvar på LKAB-gymnasiet.